درد، سوزن سوزن شدن و كرخي در قسمت بالايي بازو و همينطور درد ناحيه پشتي ستون فقرات كه گهگاه به گردن هم كشيده ميشود از علائم مهم سندرم مهره چهارم پشتي است.
هنگامي كه اين بيماران فعاليت فيزيكي سنگين داشتهاند، صبح روز بعد را با درد و خشكي و تشديد علائم شروع خواهند كرد. معمولا اين درد و گزگز و سوزن شدن در يك بازو احساس ميشود و بيمار درد ناحيه پشتي را هم متمايل به يك سمت گزارش ميكند، اما ممكن است كه دوطرفه هم اتفاق بيفتد. در موارد حادتر درد در ناحيه كتف، دندهها و قفسه سينه هم منتشر ميشود.
گرفتگي و خشكي عضلاني و محدوديت حركتي در مفاصل پشتي مانند سخت بودن خم شدن به جلو و صاف كردن پشت هم ميتواند نشانههاي ديگري از سندرم مهره چهارم پشتي باشد. مشكلات بيمار در فعاليتهايي كه دستها بايد مدتزمان طولاني در جلوي بدن كار كنند، افزايش مييابد.
از جمله اين فعاليتها رانندگي و اتو و تايپ كردن است. فعاليتهايي مثل چرخش تنه، بلند كردن اجسام مختلف، خم شدن از پشت، جلو و چپ و راست، نشستن طولاني مدت، سرفه و عطسه مكرر ميتواند درد ناحيه پشتي بين كتفها و ناحيه بالاي بازوها را تشديد كند.
در پايين مهرههاي گردني و در بالاي مهرههاي كمري در ستون فقرات ۱۲ مهره پشتي قرار دارند كه از بالا تا پايين به نام مهره اول تا مهره دوازدهم پشتي نامگذاري شدهاند.
هنگام حركات و فعاليتهاي روزمره، نيروهاي فشاري و كششي متعددي بر مفاصل پشتي و ديسكهاي بين مهرهاي در ناحيه مهره چهارم پشتي وارد ميشود كه ميتواند با ايجاد آسيب در آنها ريشههاي عصبي كه در اين ناحيه از نخاع خارج ميشوند را تحت فشار قرار داده، تحريك كرده و علائمي را كه در بالا ذكر شد در بيمار ايجاد كنند.
علاوهبر انجام فعاليتهاي شديد، مكرر و طولانيمدت، وضعيت بد نشستن پشت ميز يا ايستادن هنگام كار و همچنين تصادفات رانندگي و صدمات ورزشي هم ميتواند از علل ديگر اين سندرم باشد. اگر اين افراد فعاليتهاي سنگين و نامناسب را انجام نداده و تمرينهاي فيزيوتراپيست خود را مرتب انجام دهند ظرف سه روز تا سه هفته بهبود مييابند.
اما در صورت عدم رعايت اين نكات و عدم مراجعه براي درمان فيزيوتراپي ممكن است ماهها و حتي سالها گرفتار اين مشكل ستون فقراتباشند. دست فيزيوتراپيست براي درمان اين ناحيه نسبتا باز است و تكنيكهاي مختلف درمان دستي همچون منيپولاسيون، موبيليزاسيون و سوزن زدن با و بدون تحريك الكتريكي ميتواند فشار را از روي مهره چهارم پشتي بردارد و حركت طبيعي را به مهرههاي پشتي برگرداند.
بعد از انجام اين درمانها، تمرينهاي مختلفي مانند انقباض ايزومتريك عضلات شانه و كتف و بالا و عقب دادن كتفها و همچنين غلتاندن فوم رولر استوانهاي زير ستون فقرات پشتي در حالت خوابيده به بيمار تجويز ميشود كه ميتواند تضمين كننده دوام اثرات درمان فيزيوتراپي و بهبود ثبات اين ناحيه باشد و از عود مجدد علائم جلوگيري كند. پيشگيري از افزايش قوس پشتي و قوز كردن از مهمترين راههاي پيشگيري از اين آسيب است.
منبع: